Mediaşul radiofonic 1950-2013

Dragii mei azi vă prezint povestea unei cărţi mult aşteptate de medieşeni şi nu numai ,care va fi lansată sâmbătă în prezenţa unui mare număr de participanţi sper .Şi pentru a nu greşi ceva ,vă las în compania autorului, să vă spună ce şi cum a hotărât să scrie această poveste a radiofoniei din municipiul nostru.

Casa Gazelor Naturale din Medias va fi sambata la orele 12:00 gazda lansarii volumului “Mediasul radiofonic 1950-2013”. Lansarea va avea loc la orele 14:00. Volumul coordonat de Mircea Hodarnau a aparut in colectia BIBLIOTECA MVSEI MEDIENSIS a Muzeului Municipal Medias si a fost editat impreuna cu Directia Municipala pentru Cultura, Sport, Turism si Tineret Medias, Asociatia Culturala “Mediasul Nostru” si Ippon Med.

Mircea Hodarnau, coordonatorul volumului face radiojurnalism de 20 de ani la Medias, fiind absolvent al BBC Radio School in anul 1997 si a unui master in Managementul Relatiilor Publice.

Gandul sa scriu o carte despre oamenii de radio care zilnic sau saptamanal au incantat sau iritat ascultatorii pe frecventele celor doua posturi de radio locale din Medias, mi-a venit prin anul 2010. Pentru documentare am folosit surse din arhiva Primariei Medias si interviuri cu colegii mei de breasla, respectiv anumite fise de prezentare a activitatii lor radiofonice. Am “colindat” tari precum Germania, Italia, Canada, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania si orase ale Romaniei, unde i-am gasit acum domiciliati pe fostii colegi. Am luat legatura cu ei  si incet, incet m-am tinut de capul lor sa imi trimita materiale despre activitatea lor radiofonica. Nu a fost usor, dar niciimposibil.”spune Mircea Hodarnau.

Prefata cartii care prezinta 63 de ani de radiojurnalism in orasul de pe Tarnava Mare a fost realizata de conf.univ.dr. Radut Bilbiie, vicepresedinte al ARIP. Asociatia Romana de Istorie a Presei (ARIP ) a fost fondata in 2007 cu scopul de a sprijini cercetarea in domeniul istoriei presei atat pe plan national cat si international. Conferentiar universitar, doctor in stiinte filologice Radut Bilbiie are o experienta de peste 20 de ani in domeniul relatiilor publice si jurnalismului si este membru in consiliul de onoare al Asociatiei  Romane a Profesionistilor in Relatii Publice (ARRP).

“Cartea isi are originile in paginile disertatiei, demonstrand seriozitatea cu care autorul s-a aplecat asupra temei, imbogatind documentarea in arhiva cu marturii revelatorii despre statiile de radioficare si de radioamplificare, ca instrumente de informare si propaganda, dar si ca vectori diseminatori de cultura si divertisment. Pentru cei ce vor studia istoria presei transilvane, vor fi pretioase informatiile stranse de Mircea Hodarnau despre primele posturi de radio de dupa 1990, dar si marturiile jurnalistice de la cei ce s-au daruit anilor de inceput” mentioneaza in prefata conf.univ.dr. Radut Bilbiie. 

Sper să ne întâlnim sâmbătă în număr cât mai mare la lansarea cărţii,după care voi reveni la acest subiect ,cu secvenţe din acest eveniment,unic în istoria Mediaşului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *